воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Історія виникнення свята 8 березня. Хто ж вийшов на вулиці Нью-Йорка - текстильниці або повії?

Здавалося, що легенди про створення свята 8 березня старі як світ і всім відомі. На всяк випадок уточнила у своїх колег, і зрозуміла, що багато знають лише офіційну версію. Напередодні жіночого свята ми вирішили зібрати всі історії, які так чи інакше стосуються створення Міжнародного жіночого дня. Деякі з них можуть шокувати і навіть відбити охоту взагалі відзначати цей день. У кожної з цих версій є під собою обґрунтування, і кожен вибирає для себе у що вірити.

Версія перша, офіційна: День солідарності трудящих жінок

Офіційна версія СРСР свідчить, що традиція відзначати 8 березня пов'язана з "маршем порожніх каструль", який провели в цей день в 1857 році текстильниці Нью-Йорка. Вони протестували проти неприйнятних умов праці і низьких зарплат. Цікаво, що в тогочасній пресі не було жодної замітки про такий страйк. А історики з'ясували, що 8 березня 1857 року – було неділею. Досить дивно влаштовувати страйки у вихідний.

У 1910 році на форумі жінок в Копенгагені німецька комуністка Клара Цеткін закликала світ заснувати Міжнародний жіночий день 8 березня. Вона мала на увазі, що в цей день жінки будуть влаштовувати мітинги і ходи, тимсамим звертати увагу громадськості на свої проблеми. Ну так цю історію ми всі і так знаємо. Спочатку свято називався Міжнародний день солідарності жінок у боротьбі за свої права. Дата 8 березня була підведена під ту саму страйк текстильщиц, якої насправді ніколи не було. Точніше була, але страйкували тоді зовсім не текстильниці. Але про це пізніше.

В СРСР це свято привела подруга Цеткін, полум'яна революціонерка Олександра Колонтай. Та сама, яка підкорила Радянський Союз "великої фрази": "Віддаватися першому зустрічному чоловікові треба так само легко, як випити склянку води". 8 березня стало офіційним святом в СРСР в 1921 році.

Версія друга, єврейська: вихваляння іудейської цариці

Історики так і не зійшлися в думці, була Клара Цеткін єврейкою. Одні джерела стверджують, що вона народилася в родині єврея-шевця, а інші – німця-вчителі. Піди розбери їх. Однак, прагнення Цеткін зв'язати 8 березня, з єврейським святом Пурим, неоднозначно натякає на те, що таки була.

Отже, друга версія говорить, що Цеткін хотіла пов'язати історію жіночого дня з історією єврейського народу. Згідно з легендою, кохана перського царя Ксеркса, Естер, врятувала юдейський народ від знищення, скориставшись своїми чарами. Ксеркс хотів винищити всіх євреїв, але Естер переконала його не те, що не вбивати євреїв, а навпаки – знищити всіх єврейських ворогів, включаючи самих персів. Сталося це в день 13 Арда за єврейським календарем (цей місяць припадає на кінець лютого - початок березня). Вихваляючи Естер, євреї стали святкувати Пурім. Дата святкування була ковзної, але в 1910 році вона випала саме на 8 березня.

Версія третя, про жінок найдавнішої професії

  • Привітання з 8 березня своїми словами

  • Третя версія походження свята, мабуть, найскандальніша і неприємна для всіх представниць прекрасної статі, з трепетом очікують Міжнародного жіночого дня. В 1857 році в Нью-Йорку жінки дійсно протестували, але були це не текстильниці, а повії. Жінки найдавнішої професії вимагали виплатити зарплату матросам, які скористалися їхніми послугами, але не мали грошей заплатити.



    В 1894 році, 8 березня, у Парижі повії знову провели демонстрацію. На цей раз вони вимагали визнати їх права нарівні з тими, які шиють одяг або печуть хліб, і заснувати спеціальні профспілки. Це повторилося і в 1895 році в Чикаго, і в 1896 році в Нью-Йорку - незадовго до пам'ятного з'їзду суфражисток в 1910 році, де і було вирішено оголосити цей день міжнародним жіночим і, як це запропонувала Цеткін.

    До речі, та сама Клара проводила подібні акції. Все в тому ж 1910 році, разом зі своєю подругою Розою Люксембург, вона вивела на вулиці німецьких міст повій з вимогою припинити безчинства поліції. Ось тільки в радянській версії повій замінили на "трудящих жінок".

    Навіщо впровадили 8 березня?

    Судячи з усього, 8 березня - звичайна політична кампанія соціал-демократів. На початку XX століття по всій Європі протестували жінки. І щоб привернути до себе увагу, їм навіть груди не треба було показувати. Достатньо просто пройти по вулицях з плакатами, на яких написані соціалістичні гасла – і увага громадськості забезпечено. А вождям соціал-демократичної партії галочка, мовляв, прогресивні жінки з нами солідарні. Сталін теж вирішив додати собі популярності і розпорядився визнати 8 березня Міжнародним жіночим днем. Але оскільки прив'язати його до історичних подій було складно, довелося злегка підкоригувати історію. А розбиратися особливо ніхто не став. Раз вождь сказав – значить так і було.
    Листівка з 8 Березня

    Комментариев нет:

    Отправить комментарий